About the Journal

علوم انسانی به‌مثابه دانش‌هایی که از ابعاد وجودی، کنش‌های انسانی و نیز نهادها و مناسبات برآمده از کنش‌ها سخن می‌گویند، منبع تولید نرم‌افزار اداره و تدبیر جامعه انسانی‌اند. نگاهی گذرا به عینیت زندگی امروزین بشر نیز حکایت از آن دارد که علوم انسانی ذهن و زبان زندگی مردمان را مهندسی می‌کند. اما با رجوع به هر یک از شاخه‌های علوم انسانی روشن می‌شود که این علوم آکنده از دیدگاه‌های متعارض و ناهم‌سازی هستند که هرگز نمی‌توان کلیت این علوم را حق و مطابق با واقعیات انسانی دانست؛ افزون بر این‌که توصیف‌ها و توصیه‌های این دانش‌ها اختلافات اساسی با جهان‌بینی و ارزش‌های اسلامی دارند.

از سوی دیگر، یکی از مهمترین ضرورت‌های فکری جامعه ما اندیشه‌ورزی در قلمرو «فردسازی»، «حکمرانی»، «جامعه‌پردازی» و «تمدن‌سازی» به عنوان مهمترین‌ آرمان‌های انقلاب اسلامی است. بر این اساس، فضای نخبگانی ما نیازمند نظرورزی جدی در چارچوب علوم انسانی است تا با طرح ایده‌های نو و دیدگاه‌های موجّه زمینه اهداف یادشده فراهم آید؛ چرا که علوم انسانی موجود با توجه به اختلافات گسترده در میان خودشان و تفاوت‌های بنیادین با اندیشه‌های اسلامی نمی‌توانند مسیر دست‌یابی به اهداف یادشده را هموار کنند. تحقق آرمان‌های نامبرده رهین تحول در علوم انسانی است.

علوم انسانی اضلاع معرفتی گوناگونی دارد که یکی از مهم‌ترین و اثرگذارترین آنها مناسبات و ارتباطات حاکم بر دو قلمرو علوم انسانی و علوم فلسفی است تا آنجا که بنا بر نگرش علم‌شناختی کلاسیک، فلسفه به‌مثابه مادر علوم بنیادهای نظری سایر علوم را فراهم می‌آورد و زمین هموار و مستحکم دانش را برای علوم انسانی مهیا می‌کند.

مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در کسوت یکی از برجسته‌ترین مؤسسات پژوهشی، با پیشینه پنجاه ساله در زمینه تحقیقات بنیادین حِکمی و فلسفی قصد آن دارد که با انتشار مجله علمی «فلسفه و علوم انسانی»، پایگاهی برای نوآوری و نظریه‌پردازی فیلسوفان برجسته و پژوهش‌گران جوان فراهم آورد که با بازاندیشی تحلیلی میراث سترگ حکمت و فلسفه اسلامی و مطالعه نقادانه علوم انسانی موجود، به لایه‌های پنهان ساختمان فکری این دانش‌ها راه یافته، با بهره‌مندی از سنت استوار فلسفه اسلامی به بازتعریف این بنیادها و در نتیجه، مهیاسازی سرزمین بازاندیشی علوم انسانی بپردازد.